Hard and Soft 2015

A trecut și concursul de anul acesta, tema a fost ”Treasure Hunters”, a trebuit sa monitorizam temperatura corpului, temperatura mediului, umeditatea, pulsul și respirația, sa detectam ultrasunet, infraroșu, lumină vizibila, căldură și câmp magnetic.

Am primit Intel Edison și condiția de bază a fost ca deviceul să consume puțin și să fie ”wearable”.

Nu sunt prea încântat de Edison, poate pentru că e nou și încă nu sa format o comunitate puternică.

Soluția propusă de noi era modularizată și ne lua mai puțin de un minut să dezasamblăm deviceul și să îl asamblăm. Totul era modularizat și puteam conecta alți sensori în caz de necesitate.

Pentru trimiterea datelor către un server ( care și de data aceasta a fost http://coderi.net ) am scris un API, prin el mai avea acces la date și aplicația Android, Twitter și Dropbox.

Dispozitivul arata așa ( nu e final dar o altă poză nu am din păcate ):

edison1

 

Eu alături de Teodor Mamolea, Intel Edison cu boardul nostru cu sensori e conectat la mine pe piept iar bateria o puneam în buzunar:

edison2

Trebuie cu NFC sa scanam 7 checkpointuri și sa detectam o comoară ( IR, UltraSunet, Lumina Vizibila, Sunet, Camp Magnetic sau nimic ), aveam câte 10 minute pentru fiecare checkpoint, noi am înțelet 10 minute pentur toate și am reușit în 15 minute ( cei mai rapizi ) să scanăm toate checkpointurile și să detectam comorile + să facem Tweet la ID-ul fiecarui card NFC.

Problema cea mare a fost că deși după cum spune Intel, boardul lor trebuie să fie compatibil cu Arduino – el nu era compatibil și librarii precum OneWire, I2C, IR, UltraSound nu funcționează.

Am scris singuri o parte de cod și am reușit să detectăm că există ultrasunet sau infraroșu fără să putem măsura frecvența. Alte echipe au conectat o plăcuță sau două arduino și Edison avea rolul de a citi date Serial sau altfel de la Arduino și a le trimite prin Wifi.

API-ul implementat într-o seară a funcționat bine și chiar m-am mirat de cât de simplu și funcțional l-am scris, am avut un minus că nu puteam trimite pachete de date ( adica mai multe temperaturi de la același sensor ) printr-o cerere, totuși puteam transmite date de la câți sensori doream și el le păstra în baza de date.

De asemenea în baza datelor primite de la Edison deseneam grafice cu HighCharts și numărul de grafice depindea doar de ce trimite boardul, adică nu trebuia să modific ceva in view.

Screenshot from 2015-05-21 12_19_27

 

După ce fac puțină ordine în cod o sa public codul open-source și o sa pun un video cu ceea ce am făcut.

Modulul pentru Edison e reprezentat în schema de mai jos, chiar dacă nu e cea mai bună o pun aici.

schematics_hns2015

 

 

Cu echipa după cursă ( alaturi de noi este Gheorghe și Tatiana, ambii din Republica Moldova ):

edison3

 

La final am făcut o poză de grup cu profesorul:

edison4

În echipă am fost:

Dan Iftodi
Teodor Mamolea
Iura Gaitur
Dorin Lupu
Profesor: dr. hab. conf. univ. Ababii Victor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *